Kamis, 28 November 2013

MADU

Bismillah..

Madu ialah sejenis manisan dihasilkan oleh

lebah menggunakan nektar bunga.

Kepelbagaian madu terhasil daripada lebah

madu (genus Apis) ialah yang paling selalu

menjadi rujukan dan jenis madu yang

dipungut oleh penternak madu serta kegunaan

oleh manusia. Madu yang dihasilkan oleh

lebah dan serangga lain mempunyai sifat

berlainan.



Lebah madu menukarkan nektar kepada madu

melalui proses regurgitasi, dan menyimpan ia

sebagai sumber makanan utama dalam lilin sel

kom dalam haif mereka. Amalan ternakan

lebah menggalakkan penghasilan lebihan madu

di haif agar lebihan madu tersebut boleh

dituai dari koloni.



Madu mendapat rasa manis daripada fruktosa

monosakarida dan glukosa. Ia mempunyai rasa

manis hampir sama dengan gula kasar. Ia

mempunyai sifat kimia yang menarik sesuai

untuk pembuatan roti, dan satu rasa tersendiri

yang membuatkan sesetengah orang

menyukainya berbanding gula dan pemanis

yang lain. Kebanyakan mikroorganisma tidak

hidup dan membesar dalam madu kerana

kurangnya aktiviti air iaitu 0.6 dalamnya.



Namun, madu kadang-kala terkandung

endospora dorman bakteria Clostridium

botulinum, iaitu berbahaya kepada bayi,

kerana endospora itu boleh menukarkan

bakteria penghasil racun dalam perut bayi

tersebut, seterusnya menyebabkan sakit dan

mungkin membawa kepada kematian.

Penggunaan madu dalam sejarah manusia

sudah berlaku sejak dahulu kala lagi. Ia

digunakan dalam pelbagai jenis makanan dan

minuman sebagai pemanis dan (bahan) perisa.

Ia juga tersebut dalam kitab al-Quran kitab

suci agama Islam, dan sebagai simbol kepada

sesetengah masyarakat.



Rasa madu berbeza berdasarkan sumber

nektar yang dipungut. Pelbagai jenis dan gred

madu berada di pasaran. Madu juga digunakan

dalam berbagai jenis perubatan tradisional

bagi merawat penyakit. Kajian debunga dan

spora dalam madu mentah (melissopalinologi)

dapat menentukan jenis sumber flora (bunga)

madu tersebut dipungut. Oleh kerana lebah

membawa cas elektrostatik, dan boleh

menarik zarah-zarah, teknik melissopalinologi

yang sama boleh digunakan untuk bidang

kajian alam sekitar mengenai zarah radioaktif,

debu atau pencemaran partikel bebas.



Sejalan dengan perkembangan dunia yang

semakin canggih, dunia pengobatan juga

semakin maju dibandingkan dengan cara

pengobatan dahulu. Meskipun pengobatan

modern terus tumbuh dan berkembang.

Namun pengobatan yang sudah tersirat dalam

al-Qur'an dan hadits masih tetap mengambil

tempat di dalam kehidupan masyarakat Islam.



Menurut Nabi Sallallohu 'Alaihi Wasallam

setiap penyakit itu pasti ada obatnya. Sabda

Baginda :



Maksudnya : "Berobatlah, maka sesungguhnya

Allah tidak meletakkan penyakit kecuali Allah

menyediakan baginya obat, kecuali satu

penyakit, yaitu tua" ( Hadis riwayat Abu Daud)

Beberapa penellitian telah dilakukan terutama

kepada bahan dasar alami dari tumbuh-

tumbuhan dan buah-buahan. Begitu juga

dengan madu lebah karena dalam al-Quran

sendiri telah menggariskan pelbagai

pengajaran dan maklumat penjagaan diri

terhadap berbagai macam penyakit, maupun

kesehatan jasad atau rohani agar kita dapat

mengerjakan segala perintah Alloh dengan

teratur.



Firman Alloh dalam surah an-Nahl: (Surah An-

NAhl: 69).

Tafsirnya: "Kemudian makanlah daripada

setiap macam buah-buahan dan tempuhlah

jalan Tuhanmu yang telah dimudahkan.

Daripada perut lebah itu keluar minuman

madu yang bermacam-macam warnanya, di

dalamnya terdapat obat menyembuhkan bagi

manusia. Sesungguhnya pada yang demikian

itu benar-benar terdapat tanda kebesaran

Tuhan bagi orang yang memikirkan."

Rasulullah Sallallohu 'Alaihi Wasallam juga ada

berpesan agar seseorang itu berobat dengan

madu dan al-Qur'an, Baginda bersabda:

Maksudnya: "Ambillah / pergunakanlah

olehmu sekalian akan dua obat penyembuh

yaitu madu dan al-Qur'an." (Hadis riwayat

Ibnu Majah)



Didalam hadits tersebut ternyata madu

mempunyai keistimewaan yang tersendiri

dengan nilai-nilai utama dalam ilmu

kesehatan, yang mempunyai zat-zat besi dan

vitamin yang kuat. Di samping itu madu juga

dianggap penting kerana memenuhi keperluan

tubuh dan cepat memberi tenaga.

Mereka yang mengetahui akan khasiat madu

akan menggunakannya secara rutin, hal ini

bukan hanya teori tetapi telah dibuktikan

dalam beberapa kajian yang telah dilakukan di

mana jika diamalkan setiap hari akan

mencegah berbagai macam penyakit dan

memberi tenaga yang cukup.



Di samping itu madu juga seringkali digunakan

untuk sampingan sarapan pagi agar tenaga

segera siap digunakan dalam menjalankan

kerja harian. Madu juga memiliki aroma enak

yang meningkatkan selera, seperti Rasulullah

Sallallahu 'Alaihi Wasallam juga

mengamalkannya.

Diperkuatkan dengan hadits

baginda yang berbunyi:



Maksudnya: "Dari Abu Hurairah, dia berkata:

Rasululloh Sallallohu 'Alaihi Wasallam

bersabda: "Barangsiapa yang menjilat madu

sebanyak tiga kali pagi pada setiap bulan,

maka dia tidak akan terkena cubaan yang

besar."



Di samping itu dengan memakan madu juga

dapat menyembuhkan batuk-batuk yang

menganggu dan dapat mencegah kekejangan

pada otot tubuh khususnya pada bagian kaki.

Dalam pengobatan tradisional, madu telah

dimanfaatkan untuk menyembuhkan luka-luka

terbakar pada kulit. Jika diusapkan madu akan

dapat mengurangi rasa sakit yang menyengat

dan mencegah pembentukan lepuh

(mengelupas) dan cepat sekali menyembuhkan

daerah yang terbakar. Di samping itu banyak

lagi penyakit yang dapat disembukan misalnya

hidung tersumbat, anak yang suka kencing

malam ( ngompol ) dan cocok untuk bayi yang

baru lahir.



Dalam al-Qur'an, hadits-hadits yang

disebutkan dan amalan pengobatan

tradisional, madu mempunyai

keistimewaannya tersendiri. Adalah menjadi

suatu amalan yang baik menjadikan madu

sebagai obat dan mencegah berbagai penyakit

serta menjaga kesehatan.



#sumber: dunia-pengetahuan-dan-informasi.blogspot.com



Kami menyediakan madu dari berbagai merk dan jenis. juga melayani pesan antar untuk beberapa daerah tangerang.

bagi yang berminat dapat menghubungi 081313676742.

Tidak ada komentar:

Posting Komentar